ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Medycyna naturalna zyskuje coraz więcej zwolenników. Jeszcze niedawno śmialiśmy się z opowieści babć, nazywając ich metody sagami i wiejskimi baśniami. Dzisiaj szukamy złotych środków i sposobów leczniczych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jaka jest tego przyczyna? Przecież medycyna wciąż się rozwija. Powinniśmy zatem lepiej radzić sobie z bakteriami i drobnoustrojami. Jednak wraz z postępem nauki uświadamiamy sobie jak szkodliwy wpływ mają na nas sztuczne substancje. Nic więc dziwnego, że szukamy naturalnych zamienników.
Ostatnio popularny stał się ocet jabłkowy. Niektórzy zachwalają, inni mają sceptyczne podejście. Jak jest naprawdę?

Co to jest ocet jabłkowy i jak wyprodukować go w domu?

Ocet jabłkowy to sfermentowane jabłka, które wytrąciły alkohol i z racji braku szczelnego zamknięcia alkohol ten połączył się z bakteriami w powietrzu. Wytworzenie octu jabłkowego nie jest więc trudne, a z pewnością łatwiejsze od wyprodukowania wina.

Aby powstał ocet jabłkowy należy:

• jabłka bez gniazd nasiennych przepuścić przez maszynkę do mięsa lub malakser (jabłko powinno być pokrojone w cieniutkie plastry)
• powstałą masę włożyć do czystego naczynia np.: słoika i zalać przegotowaną, lecz ostudzoną wodą, woda powinna być posłodzona średnio 1-3 łyżki cukru na litr wody w zależności od kwaśności jabłek, im jabłka bardziej kwaśne tym więcej cukru
• naczynie przykryj ręcznikiem papierowym i uszczelnij recepturką
• postaw naczynie w miejscu ciepłym i ciemnym
• codziennie mieszaj zawartość słoika, by nie powstała pleśń
• jeżeli owoce wypływają na wierzch, a po bokach pojawia się piana- trwa fermentacja alkoholowa. Proces ten zajmuje ok. 2-3 tygodnie
• jeżeli piana zniknęła, a owoce zbrązowiały przecedź substację prze durszlak
• wyrzuć owoce, a płyn ponownie umieść w słoju, przkryj ręcznikiem papierowym i uszczelnij recepturką
• po ok. 4 tygodniach sprawdź czy wytworzyła się substancja śliska w dotyku, jeżeli tak to pozostaw substancje do czasu, gdy zacznie pachnieć octem
• wtedy wyjmij śliską substancje, która zwana jest matką octową- jest to zbiór dobrych bakterii potrzebnych do wytworzenia się octu
• pozostałość zlej do butelki- ocet jest gotowy
Wytwarzanie się w butelce matki octowej i mętnych osadów jest dowodem dobrej jakości produktu.

Zastosowanie

Ocet jabłkowy można stosować na wiele sposobów, można go przyjmować doustnie jak i miejscowo. Może służyć jako pomoc w problemach zdrowotnych ale również jako środek pielęgnujący na przykład skórę. Popularne zastosowania octu jabłkowego:
• roztwór wody i 1/3 szklanki octu może służyć jako płukanka gardła podczas uciążliwych bóli
• wypicie tegoż samego roztworu pomaga również zapobiegać zaparciom, a także stymuluje trawienie
• szklanka wody z łyżką octu łagodzi zgagę i niweluje objawy refluksu
• roztwór octu z wodą może służyć także jako maseczka pielęgnująca włosy
• tego samego roztworu użyć możesz jako toniku do twarzy
• roztwór ten sprawdzi się też jako naturalny dezodorant

Właściwości lecznicze

Niesamowite właściwości octu jabłkowego były znane od najdawniejszych czasów, lecz czy ma on rzeczywiście tak pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Badania naukowe potwierdziły kilka właściwości leczniczych tego produktu. Pewnym jest, że spożywanie octu jabłkowego obniża poziom glukozy we krwie. A więc buteleczka tego niezwykłego płynu powinna stać się obowiązkowym wyposażeniem domu każdego cukrzyka.
Oprócz tego substancja ta ma właściwości bakteriobójcze i wpływa korzystnie na układ krążenia. Jeżeli zaś chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów to koniecznie musisz wypróbować ocet jabłkowy. Jego właściwości odchudzające wiążą się z regulowaniem poziomu glukozy we krwi. Pamiętać jednak trzeba również o odpowiedniej diecie i ćwiczeniach.

Jak widać ocet jabłkowy to produkt prosty do wytworzenia i w stu procentach naturalny. Przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi, jednak zawsze pamiętać trzeba o umiarze. Produkt ten nie przechodził zbyt wielu badań, dlatego bazujemy głównie na opiniach innych osób. Pamiętajmy o tym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *